Pianoconcert Ruben Plazier, zondag 21 november 2021

Architectuur Lezing Berlage

Inleiding in de westerse kunstgeschiedenis door docent Hoo Man Chan

Terugblik op de donateurmiddag

De donateurmiddag op zondag 19 september werd dit jaar opgeluisterd door een lezing van  Wendy Fossen, kunsthistorica. Zij nam ons mee naar het Italië van schilderes Artemisia Gentileschi die leefde van 1593 – 1656.

Wendy liet ons kennis maken met de schilderkunst uit de vroege barok, en ook op de positie van de vrouw in die tijd ging zij uitvoerig in.

Artemisia werd op jonge leeftijd verkracht door haar leraar,de schilder Tassi. Haar vader spande een proces tegen hem aan. Artemisia werd tijdens dit proces aan een gynaecologisch onderzoek onderworpen en zelfs met duimschroeven gemarteld om te kijken of ze de waarheid sprak. Ze ontpopte zich als een strijdbare en krachtige vrouw, een ‘me too’ vrouw avant la lettre.

Alhoewel Tassi veroordeeld werd verliet Artemisia Rome om zich in Florence te vestigen, waar ze als eerste vrouw toegelaten werd tot de Accademia dell’Arte del Disegno. Ook tijdens haar latere leven in Venetië, Napels en Londen kreeg ze veel opdrachten en was ze als kunstenares zeer succesvol.

Naast portretten schilderde Artemisia veel Bijbelse taferelen vol dramatiek en vaak met zeer bloedige details, zoals Wendy ons o.a. liet zien in het schilderij van Judith die Holofernes onthoofdt.

Van 26 september 2021 tot en met 23 januari 2022 organiseert Rijksmuseum Twenthe in Enschede een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van Artemisia Gentileschi, zie https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/

Foto’s van de donateursmiddag op 19 september, met een lezing van Wendy Vossen.

Expositie KunstLokaal tijdens Open monumentenweekend op 11 & 12 september 2021 in het Raedthuys van Haastrecht